Egy budapesti muszlim közösség megközelítése a térhasználat értelmezésén keresztülEgy budapesti muszlim közösség megközelítése a térhasználat értelmezésén keresztül

     Amit az iszlámról tudni kell – Az ima (és minden, ami vele kapcsolatos) – A Paradicsomba vezető út – Az iszlám állásfoglalása a nőkkel kapcsolatban... Még sorolhatnám mennyiféle kiadvány és ismeretterjesztő szórólap van, amiket olvasgatva a Bartók Béla úti mecset hangjai eleveníthetők fel. E kiadványok többsége a mecset előszobai polcáról bárki számára hozzáférhető. Bennük az iszlámmal kapcsolatos alapvető tudnivalókat lajstromolják és magyarázzák az érdeklődők számára. Általában a kisebb méretű szórólapok azokat a témákat tárgyalják, melyeket – a közösség tapasztalatai szerint – a nem muszlim külvilág problematikusnak tekint, esetleg nem megfelelően értelmez (pl.: a nők helyzete). A kisebb könyvek vagy füzetek – melyek legtöbb esetben az iszlám valamely alapvető követelményének teljesítési módjait részletezik – elsősorban a muszlim közösség tagjainak szólnak, számukra fontos és hasznos ezek ismerete. Saját kiadású, szerkesztésű anyagokról van szó, sok esetben a közösség nagy tudású tagjai fogalmazzák e szövegeket, másrészt a mecsetben megfordulók keresett olvasmányai közé tartoznak, ezért reprezentatívnak tekinthetőek a Bartók Béla úti közösségről. E szövegekből vett idézeteket – megismerve a közösség tagjai által használt beszédmódokat – érvényes narratíváknak tekintem a következőkben, e könyvecskék mondatai akár tőlük is elhangozhatnak, például ezt a véleményt tapasztaltam beszélgetéseink során magam is: 
     1 „A médiák többségében rossz szándékú célzattal, a legsötétebb képben mutatják az iszlámot (gyilkosság, terror, nők elnyomása, stb.) Ezzel kifejezve szembenállásukat, ellenségességüket a valódi iszlámmal. Sajnos néhány muszlim ember és ország viselkedésében ugyanezt a képet erősíti. Tudni kell azonban, hogy ezek az emberek tudatlanságukban nem képviselik, és nem is képviselhetik az iszlám igazi tartalmát. Ezzel az ismertetővel szeretnénk a Magasságos Allah segítségével megmutatni, hogy az iszlám útmutatást és értelmet ad az embereknek az élethez, és az élet utáni állapothoz is. (...) Az út vége vagy a Paradicsomba vagy a Pokolba vezet. Rajtunk múlik, amíg még élünk, melyiket választjuk"

A teljes szöveg letöltése...