Ljudmila Lipatova - Ljudmila Lipatova - "Ahol az ég a földdel összeér"

      A kiállítás a Háló Egyesület galériájában található (Kolta Galéria). A galéria névadója dr. Kolta Magdolna, aki a Mai Manó Ház és a Magyar Fotográfiai Múzeum egyik alapítója volt. 
      Ljudmila Lipatova a Jamali Nyenyec Autonóm Körzet Fővárosában, Szalehardban él, jelenleg a Semanovszkij Múzeum igazgatója. Hosszú évek óta gyűjti a néprajzi relikviákat a sarkvidéken, a Jeges-tenger melléki tundrán. 1995-ben gyógyszeralapanyagul szolgáló rénszarvas agancsot gyűjteni indult az Ural-vidékre. Ekkor jutott el a Bajdarata-öbölig. A táj szépsége és az ott élő emberek, egyaránt lenyűgözték, s a következő útjára már fényképezőgéppel tért vissza. Elmondása szerint, amióta megismerte a Jamal-félszigeten élő embereket, azóta más szemmel nézi a világot. Szerény, kedves bemutatkozó szövege a galériában a látogatókra bízza, hogy ítéljék meg képeit.
      Először a tájat ismerjük meg. Egészen sötét ég ér össze a sárgás-zöldes mezővel, kopár vidékkel. Az emberek csak kontúrok, a képek többségén még azok sem, ugyanakkor látjuk a sírokat, a sír mellett a szán és agancsok, gazdájával nyugszik a jószág és mindennapjaiknak nélkülözhetetlen eszköze, látjuk a sátrakat is, de körötte csend és kietlen minden, csak nyomai az itt élő embereknek, tájképek, hangulatok. Napfény és jégcsapok, tágasság, néha mintha hallanánk a süvítő szél zúgását. Egy egészen sajátos világ, tárul a szemünk elé.
      S akkor, a következő sorozat hirtelen élettel telik meg. Először családok, aztán gyermek portrék, maszatosan, vagy éppen ahogyan az íjjal bánni tanulnak. És az utolsó blokk a közösség együtt, ünnepi lakoma, és hétköznapok. Számomra talán azt volt a legjobb olvasni, hogy Ljudmila Lipatova számára az is fontos volt, hogy a képek a tundrai emberek tetszését is elnyerték. Kedves képek, érdekesek is. Ljudmila Lipatova ugyan szabadkozik bemutatkozó írásában, de szerintem vannak a sorozatban igazán jó képek, még az apró hibák ellenére is, pl. hogy a családi idillben a kameraállvány is látszik a háttérben

Cím: Kolta Galéria
Budapest 1053, Ferenciek tere 7-8, III. lépcsőház, II. emelet
Látogatható: szeptember 8.-szeptember 20.-ig

A teljes szöveg letöltése...