Az egészséggel kapcsolatos hitek, viselkedések és eredmények antropológiai kutatása: a hagyományos népi orvoslás és az etnofarmakológia - Bevezető – Marc S. Micozzi Az egészséggel kapcsolatos hitek, viselkedések és eredmények antropológiai kutatása: a hagyományos népi orvoslás és az etnofarmakológia - Bevezető – Marc S. Micozzi

   Az antropológiai elméletet, módszertant és alapelveket alkalmazhatjuk az egészségügyi stratégiák kultúraközi implementációjában (ld. pl. Foster 1982). Az antropológiának jelentős szerepe van a tradicionális hitek, gyakorlatok és azon személyek megismerésében, akik részt vesznek abban, amit szélesebb értelemben véve egészségügynek, egészségügyi ellátásnak nevezhetünk (Fabrega 1978; Kleinman 1978).

A hagyományos népi gyógyászati források megfigyelését és a népi orvoslás technológiáinak leírását és osztályozását segítheti a tradicionális egészségügyben megfigyelhető hatások négy szintje. A tradicionális gyógynövényes orvoslásban és az etnofarmakológiában, például, a természetes készítmények használatát tulajdonképpen a farmakológiai, nemspecifikus, szimbolikus és toxikus jelzőkkel írhatnánk le.

A teljes szöveg letöltése...