Hervasztó Guinea? - Diallo Julianna Virrasztó éden kötetérőlHervasztó Guinea? - Diallo Julianna Virrasztó éden kötetéről

     Regény, önéletrajzi elemekből, kronologikus szerkezetben, helyenként szentimentális-egzotikusan, másutt hamisnak tetsző racionalitásokkal. Megtűzdelve két-három nyelv Guineában, Conakryban és egy fulbe-landouma tanyai mikrokulturális környezetben használatos kifejezéstárának elemeivel, egy fővárosi értelmiségi racionalitás és egy „édeni" természeti nép majdnem-animisztikus világkép életvitel-értékű attribútumaival.
     A kötet (Magyar Napló, 2010) tisztított kakaóvaj-színével és a címlapján viruló, tehenek közt fejni látszó hölgy színes amatőrfotójával nemigen számíthat az afrikanisták lázas érdeklődésére, vagy akár a „magyarnaplós" olvasóközönség vásárlókedvére. S a hátsó borítóra szerkesztett szöveg(-idézet a könyvből), az első fülön szereplő „A könyv emléket állít az afrikai falusi asszonynak…" ajánlás, továbbá a hátsó fülön látható szerzői portré a berettyóújfalusi szerzőről, aki szociálpszichológiából doktorált és Conakryban él, talán még kevesebbek számára hevítő.

A teljes szöveg letöltése...