Kultúrák találkozásai egy kairói bevásárló és szórakoztató központban, Ramadan egyik estéjénKultúrák találkozásai egy kairói bevásárló és szórakoztató központban, Ramadan egyik estéjén

            Ramadan van. Az Iszlám holdév kilencedik hónapja, melyet a vallás előírásai szerint minden felnőtt, egészséges muszlimnak böjtölnie kell. Ez az Iszlám öt pilléréből a harmadik. A böjtölő hajnalhasadástól naplementéig nem vehet magához sem italt, sem élelmiszert, valamint tartózkodnia kell a dohányzástól. A vallás szerint Ramadanban megnyílnak a mennyek kapui, és a jócselekedeteket Isten többszörösen jutalmazza ebben a hónapban, így ez a hónap az adakozás, imádkozás, Korán-olvasás hónapja is. A Ramadan továbbá az Iszlám országokban, ahogy Egyiptomban is, fontos időszak, egy harminc napos ünnep, melyben kiemelt szerepe van a családnak. A muszlimok már Ramadan előtt készülnek az ünnepre, színes lampionokkal díszítik fel a mecseteket, a köztereket és otthonaikat is. Ramadan hagyományosan a vendégségek ideje is, a családok rokonaikat, barátaikat látják vendégül Iftár-kor, vagyis a napnyugtai böjt megtörésekor. 
            Manapság azonban megjelent a böjt megtörésének egy új formája is: az éttermekben, illetve szórakoztató központokban való étkezés. 
            A Kairó központjában található a Közel-Kelet legnagyobb bevásárló és szórakoztató központja, mely igen népszerű, mind a tehetősebb egyiptomiak, mind az egyre nagyobb számban az országba látogató külföldiek (elsősorban öböl-térségbeli arabok) körében. Ramadan idején az üzletek a bevásárló központ területén is zárva tartanak a délutáni ima óráiban, és csak napnyugta, és a böjt megtörése után nyitnak ki újból. A délutáni órákban a központ szinte üres, csak kevés ember lézeng a kirakatokat nézegetve, ők többnyire külföldiek, akik a központ szállodakomplexumában laknak. 
            Napnyugtakor, illetve közvetlenül napnyugta előtt többen látogatnak el a központba, hogy itt törjék meg a böjtöt, és vacsorázzanak. Az itt étkezők nagy része is külföldi, akik távol vannak otthonaiktól, így nem tudják a Ramadant családi körben eltölteni. A központban tartózkodók napnyugtakor a második emeleti étterem részlegen igyekeznek maguknak asztalt találni, és ételüket előre megrendelni valamelyik gyorsétterem pultjánál.

A teljes szöveg letöltése...