Interkulturális kommunikáció a munkahelyen és a technológiábanInterkulturális kommunikáció a munkahelyen és a technológiában

Bevezetés

Manapság nagyon sokat hallani a globalizációról, elsősorban annak előnyeiről és hátrányairól, de most ennek a kérdéskörnek egy speciális vetületéről, a vállalaton belüli interkulturális kommunikációról, annak nehézségeiről, akadályairól szeretnék szólni. Ilyen nehézségek fokozottan felmerülnek akkor, ha egy vállalaton belül pl. ázsiai és európai kultúrák keverednek, de biztosan számíthatunk félreértésekre észak- és dél-európai vagy észak-amerikai - latin-amerikai vonatkozásban is. Ezeknek egy része közös fogalmak bevezetésével, tréningekkel leküzdhető, de van egy jóval rejtettebb forrása is bizonyos zsigeri ellenérzéseknek, amelyek jórészt a nem verbális kommunikáció, a kultúra eltéréseire vezethetők vissza. Az alábbiakban erre szeretnék röviden kitérni, majd a szituációkat néhány példával bemutatni.

Létezik jó néhány olyan könyv, amely praktikus tanácsokat ad arra nézve, hogy egy adott kultúrában hogyan kell viselkedni, mit kell kerülni, vagy milyen eszközöket célszerű használni céljaink eléréséhez, de ezek sokszor nem mennek túl egy illemtankönyv vagy egy receptkönyv színvonalán, és legfeljebb a tudatos viselkedésünket befolyásolhatják, a nem tudatos reakciókból származó félreértések és a belőlük származó konfliktusok megmaradnak. Jóval kevesebb az olyan mű, amely belevilágít egy tőlünk idegen kultúra működésébe, és ha otthonossá nem is válunk benne, legalább azt belátjuk, hogy a maga körén belül az is logikus, noha a mienktől eltérő sémákra épül.

Számomra, akinek közel egy évtizedig ideig módjában volt japán kollégákkal együttműködni műszaki kutatás-fejlesztés területén, egy amerikai kulturális antropológus, Edward T. Hall könyvei jelentettek nagy segítséget a más kultúrák megértésében. Háttérként itt is elsősorban az ő munkáira szeretnék támaszkodni. Magyar nyelven elsősorban a „Rejtett dimenziók" c. könyve érhető el [1], ezért az talán szélesebb körben ismert, másik két könyvéről a magam szerény eszközeivel próbáltam kivonatos információt nyújtani.

A teljes szöveg letöltése...