A földhöz való jog - Részlet a The Tapestry of Culture c. könyv Culture and Change Among Fourth-World Peoples fejezetéből, 265-6.A földhöz való jog - Részlet a The Tapestry of Culture c. könyv Culture and Change Among Fourth-World Peoples fejezetéből, 265-6.

      A föld az alapvető természeti kincsek egyike. Hogy hogyan kezeljük a jogokat, az döntő tényező a kulturális változások vizsgálatakor. A gyarmatosítóknak különböző volt a hozzáállásuk az őslakosok és a föld viszonyának tiszteletben tartására, sőt maguk az őslakosok is többféleképpen viszonyultak a témához. Ausztráliában és az USA-ban hasonló volt a helyzet, vagyis a betelepülők fokozatosan túlnőtték a sokkal kisebb számú bennszülött lakosság népességét.  A hozzáállásuk azonban alapvetően más volt.  
     Ausztrália esetében a kormány nem ismerte el, hogy az őslakóknak bármiféle jogaik lennének. Az őslakosok vadásztak, gyűjtögettek, és egyszerű technikáikkal zsákmányoló életmódot folytattak. A gyarmatosító hatalom felismerte a föld kihasználásának ősi mintáját és a számos ausztrál csoport igényét az ősi szülőföld felé, de úgy döntöttek, hogy figyelmen kívül hagyják ezt és "szabad műveletlen földdé" nyilvánították az egész kontinenst, semmibe véve az őslakosok földtulajdonlását és szuverenitását. Később a kormány körültekintően a legkevésbé kívánatos területeken kialakított védett területeket az őslakók számára, melyeket végül még nem is csak ők használhattak kizárólagosan...

A teljes szöveg letöltése...