Családos szerzetesek - avagy párválasztás és családos élet a Krşna-tudaton belül Családos szerzetesek - avagy párválasztás és családos élet a Krşna-tudaton belül

 I. Témaválasztásom okai, körülményei

I/1. Az első lépések
     November környékén lehetett, amikor legelőször elmentem egy Gouranga fesztiválra, ahol a Krşna-hívők indiai zenével, tánccal, vegetáriánus ételkóstolóval és előadásokkal várták az érdeklődőket. Itt találkoztam először ¦ri Vişnu dasával, aki a Budapesti Hare Krisna Templom vezető helyettese valamint a közösség gazdasági ügyeinek felelőse. A fesztiválból nem láttam túl sokat, viszont annál többet ért, hogy az ingyen konyhának kialakított részben órákig beszélgettem ¦ri Vişnu prabhuval.
     2005-ben még egyszer fordultam meg a terepemen, amikor a csillahegyi templomban interjút készítettem az előbb már említett ¦ri Vişnu prabhuval. Amint beléptem a templomba (ekkor jártam ott legelőször) erős csilingelő hang és bódító füstölő illat csapott meg, valamint egy félhomályban imádkozó Krşna-hívő látványa, aki éppen leborult az oltár elé. Olyan erős kontrasztban állt mindez a külső világgal, hogy percekig nem is tudtam megmozdulni, csak álltam és hagytam, hogy szétáradjon bennem ez a furcsa érzés. Nem is egyszerű ajtók nyíltak meg előttem, hanem úgy éreztem, hogy bekerültem egy másik világba, dimenzióba, azzal, hogy utaztam öt megállót a hévvel. És azon gondolkoztam, hogy igen, ezért van értelme ezt tanulni és művelni, ez a varázsa az antropológiának, és ezt másnak is látnia kell. Idővel persze természetesebbé vált a közeg és minden, ami kezdetben új és vonzó volt egy idő után a megszokottság erejével hatott rám, de az a pillanat és azok az érzések még most is elevenen élnek bennem.

A teljes szöveg letöltése...