100 éve született Max Gluckman100 éve született Max Gluckman

   Max (Herman) Gluckman (1911–1975) brit szociálantropológus 1911. január 26-án látta meg a napvilágot Johannesburgban, orosz-zsidó bevándorló szülők gyermekeként. Dél-Afrikában nőtt fel. A johannesburgi Witwatersrand Egyetemen folytatott antropológiai tanulmányokat. Eredetileg jogi pályára készült, aztán Agnes Winifred Hoernl előadásainak hatására mégis az antropológiára tette fel az életét.

1934-ben Rhodes ösztöndíjasként Oxfordba ment, ahol az Exeter College-ban tanult tovább; 1936-ban szerezte meg PhD fokozatát. Terepmunkáit Közép- és Dél-Afrika törzsi világában végezte. A Rhodes-Livingstone Intézet munkatársa, majd vezetője lett, 1949-től pedig a Manchesteri Egyetem első szociálantropológia professzora, a Manchesteri Iskola szellemi atyja. Az egyetemen 1971-ig oktatott, ezt követően kutatóprofesszor lett.

Úttörő szerepe volt a tradicionális afrikai jogrendszerek tanulmányozásában. Szakmai tekintélyét a törzsi politikai rendszerekről készült írásaival vívta ki.

Számos cikk és könyv szerzője, szerkesztője, a legismertebbek ezek közül a Custom and Conflict in Africa (1956), Order and Rebellion in Tribal Africa (1963), Closed Systems and Open Minds (1964) és a The Ideas in Barotse Jurisprudence (1965).

Ismert jelentős politikai aktivitásáról, gyarmatosítás-ellenes felfogásáról és törekvéseiről. Felemelte szavát a kolonializmusból eredő társadalmi konfliktusok és kulturális ellentétek, a rasszizmus, az urbanizációval kapcsolatos társadalmi problémák és a kényszerű munkás­migráció ellen. A kritikai, antikolonialista nézőpont megjelenik tudományos írásaiban is.

Gluckman egész életében a sport nagy támogatója volt és lelkes futballrajongó.

1975. április 13-án hunyt el Jeruzsálemben.

A teljes szöveg letöltése...