A „titoktartás” gyakorlata a Pueblo indiánoknál, avagy egy kutatás nehézségeiA „titoktartás” gyakorlata a Pueblo indiánoknál, avagy egy kutatás nehézségei

         Fél évet töltöttem el az Egyesült Államok déli részén, Új-Mexikóban az Albuquerque-i egyetem hallgatójaként, mely idő alatt lehetőségem nyílt a területen élő Pueblo indiánok életének tanulmányozására. Korábbi ismereteimnek, és olvasmányaimnak köszönhetően nagyjából tudtam, (legalábbis azt hittem), mi várhat rám, ismertem a környező indián törzsek területi elhelyezkedését, és sokat tudtam múltjukról is. Mindennek ellenére munkám során több váratlan nehézséggel is találkoztam, amelyek rávilágítottak arra, hogy a gondos felkészülés ellenére is számos meglepetéssel tud szolgálni a kiválasztott terep.
         Eredeti terveim szerint a vallásos életet szerettem volna vizsgálni, hiszen korábbi élményem alapján láttam, mennyire élőek az ősi rítusok még napjainkban is.
         Nagy lendülettel vetettem bele magam a munkába. Az első, tapogatózó beszélgetések az egyetemen, a városban egy bizonyos pontig könnyen mentek, de később erős ellenállásba ütköztem. A beszélgetések során mindenki nagyon kedves volt, de ahogy egyre több kérdést tettem fel a Pueblo kultúrával kapcsolatosan, annál fokozatosabb volt az elzárkózás. A vallással kapcsolatos kérdéseimre pedig vagy egyáltalán nem kaptam választ, vagy pedig kitérően feleltek.

A teljes szöveg letöltése...