Lina Fruzetti-Östör Ákos: Összeomolhatnak-e a kultúrák? Töprengések a jelenkori Afrikáról - JegyzetLina Fruzetti-Östör Ákos: Összeomolhatnak-e a kultúrák? Töprengések a jelenkori Afrikáról - Jegyzet

             Az írás fő kérdése az, hogy mi történik egy kultúrával erőszakos, romboló események hatására, és erre a kérdésre a közelmúlt tragikus afrikai eseményeit vizsgálva keresi a választ. A tanulmány mégis inkább elgondolkodtató kérdéshalmaz, mint meggyőző válaszlehetőségek listája. Így aztán az én írásom is a szövegről főleg ezen kérdések felsorolása lesz, kiegészítve a saját, esetleg ébredő gondolataimmal. A szöveg egyébként eredetileg beszédként hangzott el Afrikában, az University of Zimbabwe (Harare) egy tanácskozásán, angolul.
             Meghalhatnak-e a kultúrák? Gyors fejlődés vagy fokozatos társadalmi átalakulás éppúgy képes-e lerombolni kultúrákat mint a háborúk?
             A cikk íróinak meggyőződése, hogy a társadalomtudományok (mint az antropológia is) kulturális és társadalmi összefüggésbe vannak beágyazva, és ugyanez áll az antropológus személyére is, és ez hatással van mindenféle vizsgálódás eredményére. Ezért van szükség minél több multikulturális, összehasonlító megközelítésű vizsgálatra.
             Vajon az állam összeomlása és vége egyúttal az adott kultúra halálos ítéletét is jelenti? Nemzetállam és kultúra össze vannak kapcsolva, a kulturális kérdés egyszerre lehet oka és következménye az államilag előidézett pusztulásnak.
             Az alapkérdésre egy tömör igennel válaszolnak az írás alkotói: a kultúrák összeomolhatnak, eltűnhetnek, vagy olyannyira megváltozhatnak, hogy már végképp más kultúrává lesznek.
             De mi is a nemzetek, állami intézmények, etnikai csoportok, törzsek, vallási közösségek kultúrája?

A teljes szöveg letöltése...