Beszámoló Ongjerth Richárd: „Városfejlesztés társadalmi oldalról” című előadásárólBeszámoló Ongjerth Richárd: „Városfejlesztés társadalmi oldalról” című előadásáról

         Ongjerth Richárd (a Magyar Urbanisztikai Társaság Kht. elnökségének tagja, a Magyar Urbanisztikai Tudásközpont Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója) 2009. május 6-án „Városfejlesztés társadalmi oldalról" címmel tartott előadást a Zsigmond Király Főiskolán. Az előadást követő műhelybeszélgetést Laki Ildikó (az MTA Szociológiai Intézet munkatársa, a ZSKF főiskolai adjunktusa) moderálta.
         Ongjerth Richárd szociológusok, építészhallgatók számára is tart hosszú évek óta városszociológiai előadásokat. Tapasztalt előadóként már az első pillanattól kezdve igyekezett bevonni hallgatóságát az előadás témájába és egy közös együttgondolkodásba. Ezért előadásának megkezdése előtt egy játékot kezdeményezett. „Jó helyek" és „Nem jó helyek" felsorolására kérte meg a jelenlévőket, majd arra kérdezett rá, mi a közös a jó helyekben, illetve a rossz helyekben.
         Hamar megfogalmazódott, hogy a „jó hely" szép, nyugodt, csendes, jó az atmoszférája, történelmi, zöld, illetve élénk a kulturális élete. A „nem jó hely" leromlott, büdös, koszos, veszélyes, sok a dugó, rossz a levegője, rossz a közbiztonság, hajléktalanokat látni az utcákon, átláthatatlan és bizonytalan. – Ongjerth Richárd rámutatott arra, hogy ezek általános elképzelések a város jó és nem jó helyeiről, városrészeiről.

A teljes szöveg letöltése...